Samtidens stora utmaningar inom välfärden kräver nya arbetssätt. Samskapande förespråkas som ett effektivt sätt att tillsammans med invånare planera, utforma och utvärdera tjänster inom välfärdssektorn. Genom att tillvarata allas perspektiv och erfarenheter har samskapande potentialen att involvera invånarna, vilket skapar värde i form av tjänster som utgår från deras behov och förutsättningar.
Under den här sessionen får du ta del av en översikt av våra forskningsrön om hur samskapande processer, ledarskap och mätningar skapas. Vi delar några lärdomar kring utmaningar.
Samskapande är avgörande för att ta tillvara på allas perspektiv, vilket möjliggör en mer inkluderande, effektiv och hållbar vård och omsorg. Forskare från Jönköping Academy på Jönköping University kommer under Utvecklingskraft berätta om viktiga aspekter för att få samskapandet att fungera i praktiken.
I filmen nedan berättar forskaren Pontus Wallin om samskapande med barn med intellektuell funktionsnedsättning.
Genom projekt SURVIVE samskapades nya former av stöd och vård vid sexuellt våld – oberoende av kön, relation eller sammanhang. Det som startade som ett tidsbegränsat projekt har nu vuxit vidare till ett levande nätverk: Nätverk Survive. Arbetet är långt ifrån avslutat – det utvecklas vidare i nära samverkan med både professionella och personer med egna erfarenheter. Se filmen nedan för att ta del av berättelsen och engagemanget bakom.

